23 huhtikuun

Cari Mora

0  comments

Thomas Harris on kirjailijana tullut tunnetuimmaksi kehittämästään Hannibal Lecter -hahmosta, josta hän on kirjoittanut neljä kirjaa. Nyt ensimmäistä kertaa esikoisteoksensa Musta sunnuntai (1975) jälkeen hän on kirjoittanut trillerin, jossa kuuluisaa kannibaalia ei mainita sanallakaan. Tämän huhtikuussa 2020 suomenkielisenä kovakantisena, äänikirjana ja e-kirjana julkaistun teoksen pääpiru Hans-Peter Schneider saa kaikki Thomas Harrisin aikaisempien kirjojen sarjamurhaajat vaikuttamaan tavallisilta kansalaisilta, joten luvassa on hyytävin Harrisin kirja sitten Uhrilampaiden. Cari Mora on taitavasti punottu teos, joka tasapainottelee taidokkaasti erilaisten vaarojen ja mustan huumorin välimaastossa voimakasta ja monipuolista naissankaritarta unohtamatta.

Juoni

Miamin rannalla sijaitsevan, aiemmin Pablo Escobarin omistaman kartanon alle on kätketty kulta- aarre, jonka arvo on 25 miljoonaa dollaria. Kartanon taloudenhoitaja on entinen lapsisotilas Cari Mora, jolla on väliaikainen turvapaikka USA:ssa, jonka avulla hän on päässyt pakoon kotimaansa kauhuja. Väliaikainen turvapaikka tuo kuitenkin mukanaan epävarman tulevaisuuden, joka on täysin USA:n maahanmuutto- ja tulliviraston ICE:n hallinnassa.

Kartellin kulta-aarre vie Cari Moran kuitenkin uusien vaarojen äärelle, kun huhuttua kulta-aarretta itselleen havitteleva Hans-Peter Schneider iskee silmänsä kaunottareen. Pablo Escobarin kartano on täytetty erikoisilla esineillä, kuten vanhoilla sähkötuoleilla, joten kirjan miljöö muistuttaa paikoin kauhuelokuvien lavastehuonetta. Tämä saa Schneiderin kiinnostumaan Carista, joka ei hätkähdä karmivan kartanon sisältämistä kauhuista. Schneider on erikoistunut naisten kauppaamiseen ja kiduttamiseen, joten Carin on käytettävä kaikkia lapsuudessa oppimiaan taitoja selviytyäkseen hänen johtamansa organisaation kynsistä. Samaan aikaan on käynnissä sota Schneiderin rikollisorganisaation ja kartellin välillä, joista molemmat ovat Escobarin kullan perässä, joten ruumiita ei tässä kirjassa säästellä.

Plussat ja miinukset

Thomas Harrisin faneille kirjasta löytyy monia tuttuja elementtejä, kuten vahva sankaritar ja epämuodostuman omaava ihmishirviö. Sen vuoksi kirjasta voi paikoin saada vaikutelman, että Harris kierrättää vanhoja ideoitaan saadakseen vielä yhden kirjan julkaistua. Valitettava tosiasia onkin, että koska Harris kirjoittaa kirjansa hitaasti saadakseen ne hiottua lähes täydelliseksi ennen kustantajalle lähettämistä, tulee Cari Mora todennäköisesti jäämään hänen viimeiseksi kirjakseen hänen korkean ikänsä vuoksi. Mutta vaikka Uhrilampaista ja Hannibalista tutulla agentti Clarice Starlingilla olikin omat menneisyyden traumansa, eivät ne vedä vertoja niille kauhuille, joita Cari Mora koki ollessaan lapsisotilaana. Kohdat Carin menneisyydestä ovatkin ehdottomasti kirjan parasta antia. Tämän lisäksi Harris on jälleen kerran onnistunut luomaan täydellisen hirviön ilman yliluonnollisia elementtejä, sillä ainoa asia, mikä erottaa Hans-Peter Schneiderin tavallisista ihmisistä on tämän ruumiin karvattomuus. Se, mikä tekee Schneiderista hirviön, on hänen luonteensa, jossa korostuu kaikki se pimeys ja kauhu, jota ihmismieli voi pitää sisällään.

Kuten aiemmissakin Thomas Harrisin teoksissa, ei Cari Morassakaan vältytä raaoilta kohtauksilta – onhan yksi Schneiderin huvituksista katsella naisten kivuliasta kuolemaa samalla kun hän käy suihkussa. Kirja ei siis missään nimessä sovi heikkohermoisille ja voidaan jopa väittää, että paikoin kirjan kohtaukset ovat brutaaleja pelkän brutaaliuden eikä juonen edistymisen vuoksi. Tosin tähän

Harrisia lukeneet ovat törmänneet jo aikaisemmin, eikä se poista kirjan viehätystä niin paljoa, että se kannattaisi sivuuttaa sen vuoksi. Monet ovat sanoneet Cari Moran olevan Harrisin mustaa huumoria parhaimmillaan ja monet ovat pitäneet sitä Harrisin parhaana työnä. Harrisin faneille Cari Mora onkin kuin herkullinen ateria, joka sisältää kaiken sen jännityksen, brutaaliuden, omituisuuden ja hauskuuden, mihin hänen aiemmissakin teoksissaan on totuttu. Se on teos, jota voisi melkein luulla yhdeksi Lecter-kirjoista, ellei siitä puuttuisi Hannibalin kannibalismi. Siksi sitä ei voi muuta kuin suositella jokaiselle Harrisin fanille.

Kuuntele Cari Mora äänikirjana

Kuuntele Cari Mora äänikirjana seuraavissa palveluissa: Nextory, Elisa Kirja, Bookbeat ja Storytel. Näin et jää paitsi tästä Thomas Harrisin jäätävästä psykologisen kauhun mestariteoksesta. Äänikirjaa voi vaivattomasti kuunnella muiden askareiden lomassa tai voit rauhoittua sohvalle ja keskittyä Harrisin tarinankerrontaan niin, että selkäpiitäsi karmii.


Tags


You may also like

Sinä olet enemmän

Sinä olet enemmän

Uhrilampaat

Uhrilampaat
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350