23 huhtikuun

Hannibal

0  comments

Hannibal on Thomas Harrisin kolmas Hannibal Lecter -romaani. Sen julkaistiin alun perin vuonna 1999, suomennoksen ilmestyessä vuotta myöhemmin. Se on jatkoa kulttimaineeseen nouseelle Uhrilampaat-teokselle ja sen vuonna 2001 tehdyssä filmatisoinnissa Anthony Hopkins palaa rooliinsa maailman tunnetuimpana kannibaalina. Kirja on inspiroinut elokuvan lisäksi myös NBC:n televisiosarjan Hannibal, jota tehtiin kolme kautta. Kirjan juoni on tehty osaksi kolmannen kauden ensimmäistä puoliskoa. Tämä on oivallinen osoitus siitä, kuinka Thomas Harris osaa luoda niin lumoavan maailman ihmismielen sisältämästä pimeydestä, että emme vain saa tarpeeksemme Hannibal Lecterin hurmaavasta persoonasta, vaikka se kätkeekin sisäänsä hirviön, jonka ansiosta hän on saanut lisänimen Kannibaali.

Juoni

Uhrilampaat-kirjan tapahtumista on kulunut seitsemän vuotta ja Starlingin nousukiidolla alkanut ura lähtee laskuun epäonnistuneen huumeratsian johdosta, jonka yhteydessä hän tappaa itsepuolustukseksi lasta kantavan naisen. Tämän jälkeen alkaa median ajojahti, jonka seurauksena Firenzeen paennut Lecter ottaa Starlingiin yhteyttä kirjeitse. FBI haluaa epätoivoisesti saada Lecterin kiinni korjatakseen Uhrilampaissa tehdyn virheen, joten he lähettävät Starlingin Lecterin perään toivoen, että tämän yhteys tohtoriin tuo Lecterin esiin. Starling aloittaa tutkimukset Baltimoren mielisairaalasta, jonka johtaja kertoo tälle kaiken, mitä hän tietää Lecteristä. FBI:n tietämättä samaan aikaan Lecterin ainoa eloonjäänyt uhri hautoo kostoa aikoen käyttää Starlingia syöttinä houkutellakseen Lecterin esiin saadakseen viimein kostonsa.

Plussat ja miinukset

Kirja sai paikoin ristiriitaisen vastaanoton. Osittain tämä johtuu siitä, että Uhrilampaat nosti Harrisin kirjailijana niin korkealle jalustalle, että siellä pysyminen on vaikeaa. Osa pitää Uhrilampaita Harrisin uran kohokohtana, kun taas esimerkiksi Harrisin kauhukirjailijakollega Stephen King kuvasi Hannibalia paremmaksi teokseksi kuin aikaisemmat Lecter-kirjat Punainen lohikäärme ja Uhrilampaat. Stephen Kingin mukaan kirja on yksi modernin maailman kahdesta pelottavimmasta teoksesta, toisen ollessa Manaaja (1971). Kuten monessa muussakin tapauksessa, vaikka olisit katsonut elokuvan, kannattaa sinun ehdottomasti lukea myös kirja. Elokuvaan saa kuitenkin mahdutettua vain rajatun osan siitä taidokkaasta kerronnasta, jolla Harris Lecterin hahmoa käsittelee. Kun lähes viisisataasivuinen kirja muutetaan vähän yli kahden tunnin elokuvaksi, on asioita pakko jättää pois. Elokuvan katsoneet voivatkin tehdä vertailua kirjan ja elokuvan välillä, joten toisesta teoksesta nauttimisen ei missään nimessä pidä sulkea toista teosta pois.

Kriittisesti kirjaan suhtautuvat ovat sitä mieltä, että Lecterin ja Starlingin hahmoja on muutettu liikaa. Kaikesta kritiikistä huolimatta Hannibal oli vuoden 1999 toiseksi eniten myynyt romaani, mikä jo yksistään on osoitus Thomas Harrisin erinomaisista lahjoista kirjailijana. Harris hioo jokaisen teoksen täydellisyyteen asti, jonka vuoksi Uhrilampaiden ja Hannibalin välillä kuluikin yksitoista vuotta. Toki Harrisin fanit ovat tottuneet pitkiin odotusaikoihin, sillä lyhin aika kahden romaanin välillä on hänen kirjailijanuransa aikana ollut kuusi vuotta. Harrisilta on siis turha odottaa kirjaa edes joka toinen vuosi, mutta sellaisen ilmestyessä ei sen laadusta ole epäselvyyttä.

Hannibal syventää Lecterin tarinaa, paljastaen pieniä palasia tämän menneisyydestä. Saamme siis tietää myös paloja sitä historiaa, mikä vei Lecterin sille tielle, millä hän nyt on. Aivan kuten muissakin Harrisin kirjoissa, on tässäkin kyse kissa ja hiiri -leikistä, jossa on mukana useita eri osapuolia erilaisine motiiveineen. Harrisin taitava kerronta punoo nämä palaset yhdeksi suureksi kankaaksi, josta muodostuu tarinan kokonaiskuva. Jo pelkästään Harrisin mukaansatempaavan kerronnan vuoksi Hannibal on oltava jokaisen psykologisen kauhun ystävän lukulistalla, sillä vain

Harris kykenee tuomaan ihmismielen synkimmät halut esiin niin, että siitä syntyy hirviö, joka ei turvaudu yliluonnollisiin elementteihin vaan käyttää todellisen maailman elementtejä. Siksi Harrisin henkilöhahmot ovatkin kammottavampia kuin yksikään mielikuvitusolento voi koskaan olla, sillä emme voi olla ajattelematta sitä mahdollisuutta, että jossain tuolla kulkee se oikea Hannibal Lecter.

Kuuntele Hannibal äänikirjana

Kuuntele Hannibal äänikirjana seuraavissa palveluissa: Elisa Kirja, Bookbeat, Nextory ja Storytel. Näin pääset sukeltamaan rauhassa maailman tunnetuimman kannibaalin tarinaan ajasta ja paikasta riippumatta. Lukijan viedessä sinut yhä syvemmälle Harrisin luoman psykopaatin maailmaan voit suorastaan tuntea kylmien väreiden kulkevan pitkin selkärankaasi kaikkein kammottavimmissa kohdissa.


Tags


You may also like

Sinä olet enemmän

Sinä olet enemmän

Uhrilampaat

Uhrilampaat
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350