23 huhtikuun

Uhrilampaat

0  comments

Thomas Harris on yksi psykologisen kauhun nykyaikaisia mestareita ja Uhrilampaat on ehdottomasti yksi hänen arvostetuimpia teoksiaan. Se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1988, suomennoksen ilmestyttyä vuotta myöhemmin. Kirja saavutti välittömästi suuren suosion niin kriitikoiden kuin lukijoidenkin keskuudessa, joten siitä tehtiin vuonna 1991 Jodie Fosterin ja Anthony Hopkinsin tähdittämä Oscar-palkittu elokuva. Elokuvan vuoksi Uhrilampaat oli luultavasti monen ensikosketus karmaisevaan Hannibal Lecter -hahmoon, sillä Anthony Hopkins ikuisti hahmon valkokankaalle Oscarin arvoisella suorituksella. Harrisin kirjoista Uhrilampaat on kuitenkin jo toinen kirja, jossa Kannibaali-lisänimen ansainnut tohtori Hannibal Lecter esiintyy.

Juoni

Agentti Clarice Sterling saa tehtäväkseen laatia psykologisen profiilin Hannibal Lecteristä, joka on sosiopaatti ja sarjamurhaaja. Profiloinnin tarkoituksena on päästä toisen, vielä vapaana olevan sarjamurhaajan Buffalo Billin jäljille. Lecter auttaa Starlingia, mutta haluaa vastineeksi tämän lapsuusmuistoja. Vihjeensä Lecter antaa kuitenkin arvoituksellisesti, jonka vuoksi Starling joutuu kokoamaan Lecterin antamista palasista kokonaiskuvan kirjan edetessä. Kun Buffalo Bill lopulta sieppaa seitsemäntenä uhrinaan senaattorin tyttären, panokset kovenevat ja Starling joutuu taistelemaan aikaa vastaan samaan aikaan kun Lecter lisää tietojensa hintaa. Psykologinen kissa ja hiiri -leikki on alkanut, sillä vaikka Buffalo Bill on mystinen sarjamurhaaja, niin yksi asia hänestä tiedetään varmaksi: hän pitää uhrinsa jonkin aikaa hengissä ennen heidän tappamistaan. Siksi Buffalo Billin henkilöllisyys ja olinpaikka tulee saada selville ajoissa, jotta senaattorin tytär selviää hengissä.

Plussat ja miinukset

Kirja on ehdottomasti Thomas Harrisia parhaimmillaan. Vaikka osalta elokuvan näkeminen onkin paljastanut kirjan lopun, ei sitä silti tule sivuuttaa. Harris punoo juonenpalaset yhteen niin taitavasti ja mukaansatempaavasti, että lukijaa ei edes haittaa, että loppuratkaisu on selvillä. Elokuvan fanille erojen löytäminen kirjan ja elokuvan välillä voi olla myös mielenkiintoinen seikkailu, sillä kirjaa ei missään nimessä ole käännetty sanasta sanaan elokuvaksi. Harris hioo kirjojaan vuosia ennen niiden viemistä kustantajalle, minkä ehdottomasti huomaa Uhrilampaiden taidokkaassa kerronnassa.

Uhrilampaat kuuluu jokaisen psykologisesta kauhusta ja trillereistä pitävän kirjahyllyyn tavalla tai toisella, oli kyse sitten perinteisestä kovakantisesta, pokkarista, e-kirjasta tai äänikirjasta. Se on alansa klassikko, mistä kertoo jo sekin, että siihen on viitattu yli sata kertaa muissa TV-sarjoissa ja elokuvissa Ace Venturasta Simpsoneihin. Miinuksena toki on, että kulttimaine saattaa asettaa odotukset liiankin korkealle, mutta tämä ei ole kovin todennäköistä, sillä kirja on voittanut niin Bram Stoker Awardin kuin Anthony Awardin parhaana kirjana. Uhrilampaat on onnistunut saavuttamaan niin suuren suosion, että sitä edeltävä Lecter-teos, Punainen lohikäärme, on usein jäänyt sen varjoon niin pahasti, että monet pitävät Uhrilampaita Hannibal Lecterin ensiesiintymisenä valkokankaalla. Tosin tämä selittyy osin sillä, että Punaisen lohikäärmeen filmatisointi, Psykopaatin jäjillä (1986) floppasi elokuvateattereissa. Elokuvasta tehtiinkin uudelleenfilmatisointi vuonna 2002 ja Anthony Hopkinsin palatessa Lecterin rooliin elokuva sai huomattavasti edeltäjäänsä paremman vastaanoton. Siitä huolimatta Uhrilampaat on edelleen Harrisin tunnetuin romaani, johon viitataan yhä edelleen muissa teoksissa.

Luodessaan Hannibal Lecter -kirjojen maailmaa Thomas Harris opiskeli sarjamurhaajia sekä heidän profilointiaan ja haastatteli FBI:n käyttäytymistieteen yksikön agentteja tutustuakseen FBI:n rooliin sarjamurhaajien tekemien rikosten selvittämisessä. Kirja on siis fiktiiviseksi teokseksi paikoin pelottavan tarkka Harrisin tekemän perusteellisen taustatyön ansiosta. Uhrilampaat on oiva osoitus siitä, kuinka hirviö ei tarvitse yliluonnollisia ominaisuuksia ollakseen pelottava. Ihmismielen syvyyksissä piilevä pahuus on paljon karmivampaa kuin yliluonnolliset olennot, sillä lukijan takaraivossa herää väkisinkin ajatus siitä, kuinka Harrisin kuvauksen kaltaisia ihmisiä on myös oikeasti olemassa ja pahimmassa tapauksessa he liikkuvat meidän keskuudessamme kenenkään huomaamatta, osaten hurmata meidät sanoillaan kätkien samalla kaikkein syvimmät tunteensa ja halunsa.

Kuuntele Uhrilampaat äänikirjana

Kuuntele Uhrilampaat äänikirjana seuraavissa palveluissa: Nextory, Bookbeat, Storytel ja Elisa Kirja. Näin et jää paitsi tästä kauhutrillerien klassikosta ja pääset rauhassa nauttimaan Harrisin taitavasta kirjoitustyylistä siellä missä itse haluat, oli se sitten lenkillä tai rauhassa kotisohvalla makoillessa – tämä kirja on niin karmiva, että et taatusti nukahda sitä kuunnellessa!


Tags


You may also like

Sinä olet enemmän

Sinä olet enemmän

Cari Mora

Cari Mora
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350